Je bekijkt nu National Nude Day; Worden We Echt Steeds Preutser?

National Nude Day; Worden We Echt Steeds Preutser?

Vandaag is het National Nude Day in Amerika. Say what? 😳

Ja, je leest het goed. 14 juli is uitgeroepen tot National Nude Day in de Verenigde Staten. Volgens bronnen is National Nude Day ontstaan aan het eind van de jaren ’90. De exacte oorsprong en geschiedenis lijken echter onbekend. Sommige mensen kiezen er voor om National Nude Day te vieren als een manier om “self-love” en “body positivy” te bevorderen.

Naakt is nog steeds een gevoelig onderwerp in de Verenigde Staten, waar schaamte en preutsheid diep geworteld zitten. 🫣

Alleen in de Verenigde Staten? Nee, volgens mij is naakt ook in ons eigen kleine Nederland, zo anno 2023, nog steeds deels taboe. Maar waarom?

Je hoeft je niet te generen voor jouw naakte lichaam. Naakt zijn is iets heel normaals dat letterlijk iedereen dagelijks even doet; onder de douche of bij het omkleden. En, je wordt immers ook niet “fully-dressed” geboren… toch?

Ja, ieder lichaam is oké. Nee, je hoeft jezelf ook niet aan iedereen te laten zien. Maar, maak er alsjeblieft niet zo’n punt van als een vrouw topless ligt te zonnen of haar kind borstvoeding geeft. Of, als iemand op het strand even snel die natte zwemkleding wisselt voor een droge set ondergoed. Het is allemaal niet zo spannend! En, meest belangrijke, heb respect voor elkaar. 🙏🏻

Iedereen die mij kent, weet dat ik zo af en toe naakt voor de camera sta. En, ik begrijp dat naakt voor de meeste mensen best ongemakkelijk is. Maar, het lijkt vandaag de dag wel alsof er een verpreutsing rondom naakt is ontstaan. In de jaren 80 en 90 keek niemand op van keek niemand op van een blote tepel. Tegenwoordig lijkt het not done. En eigenlijk vind ik dat we weer “normaal” moeten gaan doen.

Tot slot wil ik nog even één ding duidelijk krijgen: er is een groot en belangrijk verschil tussen seksualiteit en naaktheid. Maar, door de toenemende preutsheid, lijkt naakt haast synoniem te zijn geworden voor seks.

Fotografie: Mabre Studio Fotografie

“Nude Day reminds us that true beauty lies in our authenticity and vulnerability.”
~Unknown