Je bekijkt nu #MeFact: Mijn Favoriete Bloemen Zijn Rozen

#MeFact: Mijn Favoriete Bloemen Zijn Rozen

Het is vandaag 12 juni. Deze dag staat in de Verenigde Staten van America ook wel bekend als “National Red Rose Day“. Een dag in het teken van mijn favoriete bloem: de roos.

De lange ranke steel, de zijdezachte bloemblaadjes… er is geen bloem zo elegant en stijlvol als een roos.  Maar, naast dat de roos een beeldschone bloem is, heeft de roos ook een mooie symbolische betekenis.

Al duizenden jaren gebruiken mensen bloemen om hun emoties en gevoelens te uiten. De roos, met zijn vele varianten en kleuren, is daar natuurlijk perfect voor. Rozen worden gebruikt als metafoor in gedichten en stille woorden in liefdesverhalen.

Rozen wordt vaak gegeven tijdens speciale gelegenheden, zoals verjaardagen, bruiloften, Valentijnsdag en moederdag. Als geschenk, is de roos de bloem is met de meest beladen betekenis. Elke kleur en aantal heeft haar eigen symbolische betekenis. De roos is er tientallen kleuren, kleurcombinaties en tinten. Het kleurenpalet gaat van wit naar geel, roze, rood en zelfs zwart. Tweekleurig of meerkleurig. Van al die mooie kleuren vind ik rode roos toch het mooist; klassiek, mooi, tijdloos en elegant.

Door hun unieke combinatie van stekelige steel – die trouwens dient als een natuurlijke bescherming tegen roofdieren – en prachtige geurige bloesem, worden rozen vaak gezien als symbool voor prestatie, voltooiing en perfectie. Ze dienen als metafoor voor het leven; na het overwinnen van moeilijkheden, volgt innerlijke rust en geluk.

Wist je dat er zelfs “speciale dagen” zijn waarop de roos centraal staat?

  • 7 februari – Rose Day: deze dag markeert tevens het begin van Valentijnsweek.
  • 12 juni – Red Rose Day (U.S.): deze dag eert het symbool voor liefde en romantiek; de rode roos.
  • 22 september – World Rose Day: deze dag is wereldwijd opgedragen aan kankerpatiënten, met als doel ze hoop en blijdschap te brengen en ze te steunen in hun moeilijke strijd.

De roos is ook de geboortebloem voor de maand juni.

Gezien de schoonheid en symboliek van de roos, wordt de roos populair als tatoeage. En waarom ook niet? Zelf heb ik al een aantal tattoeages waar één of meerdere rozen in zijn verwerkt. En, hoewel de betekenis van een tattoeage uniek is voor de persoon persoon wiens lichaam hij siert, blijft een rozentatoeage toch altijd iets bijzonders hebben. Het symboliseert tenslotte de mystiek, passie en toewijding van de sterkste kracht in het universum.

“There is simply the rose;
it is perfect in every moment of its existence.”
~Ralph Waldo Emerson