Je bekijkt nu #MeFact: Ik Ben Een Kind Van De Jaren 80

#MeFact: Ik Ben Een Kind Van De Jaren 80

Of ik het nou wil of niet… vandaag is mijn 40e verjaardag. En, ineens behoor ik tot de “oude” mensen. Mensen die weten wat het verband is van een cassettebandje en een potlood. Mensen die in het pre-internettijdperk hebben geleefd.  Tjeez, zelfs draadloze telefoons waren er nog niet toen ik nog maar een klein meisje was!

Ik ben geboren in 1982 en dus grotendeels opgegroeid in de jaren 80 en 90. En wat was het toen anders in vergelijking tot de wereld waarin we nu leven! Hoe meer de tijd voorbij gaat, hoe meer ik me realiseer ik me dat er een heleboel dingen van vroeger zijn die ze tegenwoordig niet eens meer kennen.

Aangezien ik in 1982 geboren ben, heb ik waarschijnlijk meer herinneringen uit de jaren 90. Hieronder mijn persoonlijke en diepgaande verslag over (vrijwel) alles wat bij me op komt als ik denk aan mijn opgroeien in de jaren 80 en 90.

Tijdreis incoming in 3… 2… 1…

  1. Manieren en discipline: In mijn jeugd werden kinderen gezien maar niet gehoord. We hebben geleerd ouderen te respecteren. We deden wat ons werd opgedragen, omdat we dachten dat ouders ogen in hun achterhoofd hadden en dat ze er altijd achter kwamen als we stiekem ongehoorzaam waren.
  2. Speelgoed uit mijn kindertijd: We hebben allemaal levendige herinneringen aan het favoriete speelgoed uit onze jeugd. Deze speeltjes hebben een klein blond meisje opgegroeid in de jaren 80 erg gelukkig gemaakt: troetelbeertjes, My Little Pony, trollen, Playmobil, Barbie, Modewijzer, View-Master, stuiterballen… en nog veel meer!
  3. Buitenspelen: na schooltijd ging ik regelmatig buitenspelen met vrienden. We renden uren door de buurt, speelden tikkertje of verstoppertje, of maakten forten in de struiken.
  4. Mode: Van je fouten moet je leren, zeggen we altijd. De mode van de jaren 90 is daar een perfect voorbeeld van. Tijdens mijn schooltijd droeg ik vaak losvallende denim tuinbroeken of leggings met een denim blouse (in zwart of blauw).
  5. Televisieseries: Netflix bestond in de jaren 90 nog niet, dus keken we maar naar wat de televisie ons voorschotelde. Een heleboel fantastische, maar enigszins vreemde, TV-series. Mijn favorieten waren Alf, Happy Days, Full House, The A-Team, MacGyver, Friends en Buffy the Vampire Slayer.
  6. Muziek: De muziek was geweldig! We hadden (pop)iconen zoals Madonna en Michael Jackson. Tijdens mijn schoolperiode luisterde ik ook vaak naar de Backstreet Boys, Britney Spears en de Spice Girls. Tja… je kunt nou eenmaal niet alles hebben!
  7. Walkman: Een draagbare en op batterijen werkend apparaat dat cassettebandjes (say what?!) afspeelt via een hoofdtelefoon… zo een met van die oranje schuimkussentjes. En als zo’n cassettebandje dan vastliep dat je dan met een pen of potlood geduldig de tape weer moest ‘opdraaien’. De walkman was een van mijn dierbaarste bezittingen, ook al had je een vrachtwagen vol batterijen nodig om hem aan de praat te houden. Aan het einde van de jaren 80, heb ik mijn dierbare walkman ingeruild voor een draagbare CD-speler; de Discman.
  8. Nintendo: In de jaren 80 was de NES een van de coolste game consoles die je je kon wensen. Ik was dol op games als Super Mario Bros., Duck Hunt and Castlevania. Een paar jaar later, kreeg ik een Game Boy van mijn ouders. En nog wat later zelfs een SNES. Je zou kunnen zeggen dat ik tot de Nintendo-generatie behoor.
  9. De opkomst van internet: Vandaag de dag kun je het internet meedragen in de broekzak en overal op ieder moment van de dag raadplegen. Dat was in de jaren 90 wel anders. Wij “kregen” thuis pas internet in het begin van de jaren 90. Ik kan me het gebliep en gekraak van de modem bij het maken van verbinding nog herinneren als de dag van vandaag.
  10. Haarstijlen: De kuifpony, de hoge paardenstaart en die kleine, oncharmante vlinder haarclipjes (met of zonder glitter) waarvan je er gewoon te veel in je haar deed. Ik denk er maar liever niet meer te veel aan terug. Zo fout!

Wat was het een mooie tijd! Ik denk dat iedere millennial, zoals ik, altijd zal blijven zweven tussen de overgang van old skool en de technologische wereld waarin we nu leven. En vermoedelijk is dat de reden waarom we allemaal zo dol zijn op de nostalgie uit de jaren 80 en 90.

“I was a little, tiny kid in the ’80s,
but I do remember seeing the styles of clothes,
and I remember the cars from that era.”
~Scott Michael Foster